Van 18 tot 30 september 2023 heeft een team van Indonesische en Nederlandse auteurs de Indonesische uitgaves van Over de Grens (Melewati Batas) en Revolutionary Worlds (Dunia Revolusi) gepresenteerd op verschillende universiteiten in Indonesië. De tournee was georganiseerd door uitgeverij Yayasan Pustaka Obor Indonesia.

De tournee begon op in 18 september in Jakarta met een officiële boekpresentatie bij de Perpustakaan Nasional Indonesia (Nationale Bibliotheek), waarbij historicus Hilmar Farid een keynote speech gaf.

Op 20 september werden in Yogyakarta de boeken besproken als onderdeel van het seminar ‘The new path of Indonesian-Dutch historiography’, dat was georganiseerd door de Universitas Gadjah Mada (lees hier het verslag in het Indonesisch). Tijdens dit round table gesprek werd er over toekomstige plannen om deze geschiedenis te bestuderen bespard. Er werd onder andere gesproken over: verder onderzoek naar de menselijke aspecten van deze geschiedenis, ontwikkeling van memory studies in Indonesië, wat zijn Indonesische concepten, hoe wordt dit conflict gepresenteerd, hoe zien Indonesiërs zichzelf, kun je non-academici betrekken, hoe leg je verbinding met het Indonesisch onderwijs, wat zijn mogelijke nieuwe bronnen.

In de dagen hierna ging een ging een kleine delegatie van auteurs verder met de presentaties van beide boeken op de universiteiten van de Indonesische onderzoekers die betrokken waren bij het Regiostudies samenwerkingsproject met UGM en het boek Dunia Revolusi (Revolutionary worlds). Er werd een bezoek bebracht aan de volgende universiteiten: Airlangga in Surabaya (zie opname) Universitas Hasanudin in Makassar (verslag), Universitas Negeri Padang in Padang (opname) en Universitas Medan in Medan (verslag). Daarnaast zijn er ook presentaties gegeven bij Universitas Ratulangi in Manado en Universitas Udayana in Denpasar (verslag). Het publiek bestond grotendeels uit geschiedenisstudenten en docenten. Bij een aantal presentaties waren ook Indonesische veteranen aanwezig.

Melewati Batas werd in wisselende samenstelling gepresenteerd door Gert Oostindie, Rémy Limpach, Eveline Buchheim en Frank van Vree. Bij de presentaties werden vragen gesteld over de keuze om de term oorlogsmisdaden niet te gebruiken, wat de politieke gevolgen zouden kunnen zijn van het ODGOI-onderzoek voor Nederland en Indonesië, en hoe het staat met de erkenning van 17 augustus 1945.

Dunia Revolusi werd in wisselende samenstelling gepresenteerd door Bambang Purwanto, Abdul Wahid, Yulianti, Martijn Eickhoff en Ireen Hoogenboom, samen met de betreffende regionale onderzoeker: Tri Wahyuning M. Irsyam (Jakarta), Farabi Fakih, Galuh Ambar Sasi, Julianto Ibrahim (Yogyakarta), Sarkawi Husain, Yuanda Zara (Surabaya), Taufik Ahmad (Makassar), Erniwati (Padang) en Apriani Harahap, Mawardi Umar (Medan). Bij de presentaties werden vragen gesteld over de impact van het boek op de Indonesische historiografie, het nationale narratief en het onderwijs. Ook was er veel interesse voor de geschiedenis van de eigen regio, de methodologie, de gebruikte bronnen, de onderlinge samenwerking en de moeilijkheden waar onderzoekers op stuitten tijdens het onderzoek.

Dunia Revolusi
02-11-2023